Sociálny podnik má znížiť nezamestnanosť na východe

12.03.2008 Humenné

Humenné/Zemplín 12. marca (TASR)- Plánovaný sociálny podnik, ktorý má po schválení vládou SR vzniknúť v okresoch východného Slovenska, má pomôcť znížiť dlhodobú nezamestnanosť marginalizovaných skupín obyvateľstva.
Podľa analýzy, ktorú pripravilo Ministerstvo hospodárstva SR, by mal spomínaný podnik nielen znížiť nezamestnanosť v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce, ale aj zatraktívniť spomínaný región, podnietiť rozvoj cestovného ruchu a podnikania.
V blízkosti Humenného má vzniknúť na ploche 450 hektárov v rámci projektu Vtáčie údolie zábavný park, do ktorého chce istá holandská spoločnosť investovať finančné prostriedky v objeme 100 až 125 miliónov eur. \"Spoločnosť vyvinie adekvátny koncept rozvoja cestovného ruchu, predpokladáme, že realizáciou zámeru sa zvýši nielen zamestnanosť, ale aj návštevnosť Horného Zemplína, uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. S výstavbou zábavného parku má začať investor v tomto roku, pričom o rok by mala byť otvorená prvá časť parku. S výnimkou Disneylandu v Paríži bude spomínaný projekt jedinečný v celej Európe. Hlavnou atrakciou budú tri stredne veľké zábavné parky s rôznou tematikou, založené na gracióznosti a bohatej histórii Slovenska, športové areály vrátane golfového ihriska lyžiarskeho svahu. Súčasťou parku budú aj stajne, jazdecký klub a zvierací park.
Plánový priemyselný park v Medzilaborciach má zase zlepšiť ekonomickú situáciu v danom regióne. Do strojárskeho priemyslu v ňom chce český investor orientujúci sa na výrobu žeriavov montovaných hál a náhradných dielov pre lodiarsky priemysel investovať zhruba 400 miliónov slovenských korún. V prvej etape by mal zamestnať asi 200 pracovníkov. V ďalšom období by v novom podniku malo nájsť pracovné uplatnenie až 300 ľudí z Medzilaboriec a okolia.
 

Vyberte región